Ik vind het leuk om op citytrip te gaan. Ik probeer dat ook minimaal 1 keer in het jaar te doen. Tot nu toe heb ik 12 steden mogen bezoeken. Vandaag het eerste deel. Welke steden ik heb bezocht, wat je er kunt doen en waarom ik ze leuk vind kun je hier lezen.

Selfie
I love Disney <3

Parijs

De eerste stad waar ik ooit ben geweest is Parijs. Ik denk dat ik toen een jaar of 10 was. Alweer 16 jaar geleden dus. Dat was ook mijn eerste kennismaking met Disneyland. In 2017 ben ik met Martijn naar Disneyland gegaan en hebben we 1 dagje Parijs bezocht. Disney is een hele goede reden om Parijs te bezoeken. Vooral als je net als ik een hele grote fan bent ;-). Daarnaast is Parijs natuurlijk een prachtige stad met prachtige gebouwen. Natuurlijk kan de Eiffeltoren niet ontbreken, helaas bestaat de Notre Dame nog maar uit een klein deel maar was ook zeker het bezoeken waard, is een wandeling van het Louvre naar de Champs Elysees zeker een aanrader om te doen waar je gelijk een bezoekje kunt brengen aan de lekkerste macaron winkel Laduree en is er nog veel meer te ontdekken in de stad. Er zijn vast nog wel meer geheime plekjes die wat minder toeristisch zijn, want laten we wel wezen, het stikt er natuurlijk van de toeristen. Dat is niet erg, want het is ook de moeite waard maar ik hou er ook van om wat minder drukke plekjes te bezoeken. Ik ben nooit langer dan 1 dag in Parijs geweest dus dan lijkt mij dat haast onmogelijk maar voor een volgende keer zou ik dan dus wel wat langer in Parijs willen verblijven.

Het bekende Nyhavn met de vrolijke gekleurde huisjes
Heerlijke pølser kan niet ontbreken (FOOOOOD)
Den Bla Planet, het nationaal aquarium van Denemarken

Kopenhagen

Zeker één van mijn favorieten want in Kopenhagen is echt mega veel te zien en te doen. En het fijne vind ik vooral aan deze stad is dat bijna alles wel op loopafstand is te doen en is dat niet het geval, dan pak je lekker de metro. Nyhavn is leuk om doorheen te lopen. De huisjes zijn erg fotogeniek. Wat ook leuk is om heen te gaan is Tivoli. Een soort pretpark, want een echt pretpark vind ik het niet, maar er zijn wel attracties waar je in kunt gaan, er zijn allemaal verschillende restaurantjes en mooie tuinen. Je betaalt per attractie en als je je geld kwijt wilt kun je dat hier zeker doen. Maar het is het bezoeken waard. Wij hebben daarnaast een boottour gedaan waar je langs andere bezienswaardigheden vaart. Waaronder de kleine zeemeermin. Verder kun je er allerlei paleizen en prachtige gebouwen vinden. Erg veel te zien. Waar we onder andere nog naar toe wilden was de hippiewijk Christiana. In deze wijk mag je niet overal foto’s maken. Het is namelijk een vrijstad (dus geen onderdeel van Kopenhagen zelf) en er is een drugsbeleid waardoor er wordt gehandeld op straat. Het wordt niet gewaardeerd als je daar foto’s van maakt ;-). Ook zou je vanuit Kopenhagen makkelijk de trein kunnen pakken naar Zweden.

Kopenhagen is een toffe stad om heen te gaan! Wij zijn er vier dagen geweest en vonden het veel te kort. Wel vind ik het een vrij dure stad. Ze willen dat je bijna voor elke bezienswaardigheid betaald. Wij hadden een pasje (de Kopenhagen City Pass) waarmee je bijna alle bezienswaardigheden (één keer) kunt bezoeken. Je kan zelf beslissen voor hoeveel uur die pas geldig moet zijn. Afhankelijk van je verblijf in de stad. Daarnaast vond ik het verblijf ook erg duur. We verbleven uiteindelijk in een Airbnb maar dat was helemaal niks. We zaten in een kamer van 2 bij 2 en de deur kon niet eens op slot. Niet een hele fijne gedachte. Dan had ik liever wat meer betaald. Maar dat mocht de pret niet drukken :-). Aanrader!

Ik had nog een broekje onderaan dit shirtje hoor ;-). Vrij kort dit, haha!
Onder de indruk van de Sagrada Familía.

Barcelona

In 2011 heb ik twee flitsbezoekjes gedaan in deze stad. We verbleven toen op dat moment in Malgrat de Mar. De eerste keer zaten we in zo’n jongerenbus die ons bij een paar plekken bracht waardoor je niet veel vrije tijd had. We besloten toen om de tweede keer zelf met de trein te gaan waardoor we zelf konden bedenken wat we wilden doen. We zijn bij én in de Sacrada Familía geweest. De kerk van Barcelona natuurlijk die nog steeds niet af is. Ook hebben we een bezoekje gebracht aan Camp Nou. Niet dat ik nou zo’n grote voetbalfan ben maar dit was zeker leuk! Ook hebben we het park van Gaudi bezocht en verder hebben we vooral gewinkeld toen. Ik heb lang niet alles gezien van deze stad want ik weet dat hij veel meer te bieden heeft. Reden om weer terug te gaan!

De Reichstag Koepel
De Berlijnse muur
Het Holocaustmonument

Berlijn

In 2010 ben ik met school een kleine week in Berlijn geweest. We hebben toen heel veel informatieve dingen gedaan weet ik nog. Ik vond het toen echt wel interessant maar heb het allemaal niet heel erg opgeslagen. De grootste indruk maakte op mij de Berlijnse muur en het concentratiekamp Sachsenhausen, net buiten Berlijn. De Berlijnse muur met de toffe muurschilderingen en een stukje waar je doorheen kon kijken en de andere kant van de muur kon zien. Wanneer er mensen van de ene kant naar de andere kant wilden vluchten werden ze daar neergeschoten… Super heftig vond ik dat toen en nu nog steeds. Ook Sachsenhausen maakte een hele grote indruk. Vreselijk wat zich daar allemaal heeft afgespeeld.

Berlijn is een stad met een hele grote geschiedenis. Van de oorlog maar ook zeker van de Berlijnse muur en vast nog veel meer dan ik weet. Berlijn heeft ook absoluut een rauw randje. Je kon toen heel goed de verschillen zien tussen oost en west. Ik wil hier absoluut nog een keer heen. Ik ben benieuwd hoe ik het dan beleef.

Dublin

In 2016 maakten Berdien en ik onze eerste Srprsme trip. Een uurtje vliegen vanaf Schiphol en je bent in Dublin. Dublin zou voor mij niet zo snel een keuze zijn om heen te gaan. Maar we waren blij verrast. Dublin is een leuke, gezellige stad maar je moet wel op zoek gaan naar de mooie gebouwen. Dublin heeft ze namelijk echt wel maar de stad kan al snel ‘grauw’ overkomen. Ook kun je er heerlijk borrelen in de gezellige pubs. Wat ik zeker zou doen als ik daar nog een keer heen zou gaan, is de bus/trein pakken en de natuur en omgeving rondom Dublin gaan verkennen. Achteraf heb ik spijt dat we dat niet gedaan hebben. Je kunt namelijk via een excursie (of zelf) dit ondernemen om de krijtrotsen bijvoorbeeld te bekijken. Ook is het nemen van een reis via Srprsme absoluut een aanrader. Lees het artikel om te zien hoe dit precies in zijn werk gaat. Volgend jaar gaan Berdien en ik onze vijfde (!!) Srprsme trip doen.

Door de hoofdstraat wandelen met de mooie gekleurde huisjes.
Gdansk bezit ook een haven en kun je de boot pakken om een eilandje in de buurt te ontdekken.
In het Oorlogsmuseum.

Gdansk

Gdansk, een stad in Polen. We vlogen daar heen vanaf Eelde toen dat nog kon. Een uurtje vliegen was dat toen. Ook Gdansk is een stad met een geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Hier is ook een museum van. Het grootste museum wat ik ooit heb gezien die hierover gaat, en geloof mij, ik ben naar veel geweest (lang leve mijn vader die daar altijd op vakantie heen wilde). Als je de Tweede Wereldoorlog interessant vind is Gdansk zeker het bezoeken waard. Het heeft niet alleen maar een museum over de oorlog, er zijn nog genoeg andere musea waar je heen zou kunnen gaan. Daarnaast heeft Gdansk heel veel leuke en lekkere eetgelegenheden en winkels. Verder is Gdansk leuk om lekker doorheen te lopen. En wat nog een fijne bijkomstigheid is, is dat het helemaal niet duur is. Wel zou ik zeggen dat je hier aan 3 volle dagen genoeg hebt.

Ik zou niet uit deze zes kunnen kiezen wat ik nou de leukste/mooiste/tofste stad vind. Elke stad is mooi op zijn manier en heeft iets unieks en bijzonders. Wel deel ik in deel 2 een stad die wel voor mij op nummer 1 staat. Heb jij al een idee welke dat zou zijn? 😉

Liefs, Kim

Volg jij mij al op Facebook , Instagram en Pinterest?

Je houd misschien ook van..

3 reacties

  1. heerlijk, city trips, een aantal keren gedaan met een vriendin en later met mijn dochter, een aantal steden in europa. met mijn zoon naar new york, en heel lang geleden steden in california. en wie weet nog eens met mijn kleindochter[s]

    1. Leuk Minnie, tof. New York zou ik ook zeker heel graag heen willen! En wie weet wanneer je kleindochters groter zijn 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *